Конфликтът в Украйна доведе до увеличаване на военните разходи в множество страни по света, като общият им размер на глобално ниво е достигнал рекордната сума от 2,24 трилиона долара, става ясно от доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI), публикуван на официалната му интернет страница.

Общият размер на военните разходи в света расте вече осма година, се отбелязва в документа. През февруари 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна, няколко европейски държави са увеличили драстично военните си бюджети, по-специално: Финландия (+36%), Литва (+27%), Швеция (+12%) и Полша (+11%) . Дания обяви планове за постепенно увеличаване на разходите за отбрана през следващото десетилетие.

Във Великобритания разходите за отбрана са достигнали 68,5 милиарда долара. Според SIPRI този ръст се дължи до голяма степен на огромната военна помощ, която Лондон изпраща на Украйна. Тя възлиза на 2,5 милиарда долара, или 3,6% от военните разходи на страната.

Военните разходи на Германия през 2022 г. са нараснали с 2,3% до 55,8 милиарда долара. След началото на войната в Украйна Германия е създала извънбюджетен фонд в размер на 105 милиарда долара, които ще бъдат използвани за превъоръжаване на Бундесвера.

САЩ продължават да са водещи в света по отношение на военните разходи с голяма преднина. Миналата година те възлизат на 877 милиарда долара - 39% от общите разходи в световен план. Този ръст се дължи до голяма степен на безпрецедентното ниво на военна помощ, предоставена от Вашингтон на Украйна, обясняват експертите в доклада.

Китай остава втората страна в света по военни разходи, достигайки около 292 милиарда долара през 2022 г. Военният бюджет на Пекин расте вече 28 поредни години.

Индия и Саудитска Арабия също са в списъка на страните с най-големи военни бюджети. Индия е похарчила 81,4 милиарда долара за армията заради нарастващото напрежение по границите на страната с Пакистан и Китай. Военните разходи на Саудитска Арабия са нараснали с 16% миналата година до 75 милиарда долара. Те възлизат на 7,4% от БВП на страната.

Украйна е с най-високото годишно увеличение на военните разходи, регистрирано някога от SIPRI. През 2022 г. размерът на финансирането за отбранителната индустрия в страната е достигнало 44 милиарда долара, което е увеличение от 640%. Военните разходи на Украйна представляват до 34% от БВП на страната.