Вицепремиерът на Република Северна Македония Боян Маричич е уверен, че управляващият Социалдемократически съюз е близо до нужните 80 гласа на депутати за вкарване на българите в Конституцията като държавнотворен народ в югозападната ни съседка, пише скопското издание "Независен“.

"Мисля, че сега на този етап всички изтъкват широк спектър от идеи за конституционни промени и това е добре, но ще стигнем до етап, когато ще трябва да насочим дневния ред към това, което наистина ни трябва за деблокиране и тогава г-н Траянов ще има възможност да каже при какви условия и дали би подкрепил конституционните промени, но мисля, че освен него никой друг не е изразил резерва по отношение на подкрепата, когато говорим за правителствено мнозинство. Ще видим по-нататък, говорим с всички групи и всички депутати и съм убеден, че не сме далеч от 80“, каза Маричич на въпрос какъв е броят на депутатите от парламентарното мнозинство, които биха подкрепили конституционните промени.

Относно това дали се говори за опозиция по тази тема, вицепремиерът посочи проведената лидерска среща, чиято цел според него е била да започне диалог по този въпрос и че тези срещи ще продължат.

Той заяви, че не смята идването на много европейски служители в Скопие за натиск и че очаква тази тенденция да продължи и оценява, че този вид внимание от институциите на ЕС и страните членки е в полза на Скопие и трябва да бъде използвано.

"Този процес ще продължи и аз съм убеден, че той може само да се развива. В края на този месец германският президент ще ни посети и тази тенденция няма да спре през следващата година. Мисля, че Северна Македония трябва да използва вниманието, което има от европейските лидери, от европейските институции, но и от държавите-членки, защото трябва да използваме този фокус в наша полза, за да отклоним всички пречки, включително конституционните промени и нека продължим преговорите след ноември 2023 г. Не е натиск. Това е внимание, което е в наша полза, но все пак трябва да сме наясно, че блокадата е в наши ръце и от нас зависи как ще продължим и дали ще продължим“, заяви той.