Управляващият в Скопие СДСМ твърди, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е пряко свързана с откритите в Битоля и Охрид български клубове, които носят имената на противоречиви исторически личности, предава македонската "ТВ 21“.

"Самият (Християн) Мицкоски потвърждава приемствеността на ВМРО-ДПМНЕ с Ванчо Михайлов, сътрудник на Третия райх. ВМРО-ДПМНЕ е идеен поклонник на хора, дейци на Третия райх, чества и прославя делото и ролята на Ванче Михайлов.ВМРО-ДПМНЕ построи мемориална къща в Щип в чест на Михайлов и постави восъчната му фигура в музей в Скопие.Членове на ВМРО-ДПМНЕ участваха в откриването на българския клуб в Битоля, а Мицкоски се снима с учредителите на българския клуб в Охрид.ВМРО-ДПМНЕ е затънала в миналото, няма какво да предложи на гражданите освен изолация и връщане назад“, се казва в изявление от СДСМ, цитирано от телевизията.

"Решението на антимакедонското правителство начело с Ковачевски да не присъства на откриването на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров“ в Благоевград е срамно. Изявленията на представители на СДСМ, че откриването на клуба в Благоевград е частно събитие, са обида към македонското малцинство в България. Решението да не присъства на това събитие на антимакедонските власти е унизително и недостойно. Македонското малцинство в България заслужава уважение и грижа от страна на държавата“, подчертаха от опозиционната партия по повод решението на политическите лидери в Скопие да не присъстват на откриването на македонския културен клуб в Благоевград.