Службата за безопасност на Украйна е идентифицирала още дванадесет сътрудници, които са се присъединили към Министерство на вътрешните работи на Русия в Херсонска област, това се съобщава в Telegram канала на службата.

"В редовете на руския наказателен орган те са изпълнявали задачите на Москва за разпространение на кремълския режим и потушаване на съпротивителното движение във временно окупираната част на региона“, пише пресслужбата.

Сред сътрудниците са 30-годишен жител на Херсон, който доброволно се е съгласил да стане "следовател" в един от "районните отдели" на институцията. Той е участвал в задържания и затваряне на местни жители, които са се противопоставяли на руските сили, съобщават от службата. Трима бивши служители на реда, които са причислени към "криминалистичния експертен център“, който отговаря за подбора на експертизи по "наказателни дела“ срещу украински граждани.

"В момента извършителите се укриват от правосъдието в окупираните райони в Южна Украйна. Въпреки това служителите на СБУ са наясно с местонахождението на вражески слуги и предприемат комплексни мерки за изправянето им под отговорност за престъпления срещу нашата държава“, добавят от СБУ.