Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обвини митрополита на Кировоградската епархия на каноничната Украинска православна църква в подривна дейност. Това се казва в съобщение на ведомството, публикувано в официалния му канал в Telegram.

"Службата за сигурност е събрала доказателства за вината на предстоятеля на Кировоградската епархия на УПЦ в подривна дейност срещу Украйна“, се казва в доклада. ,

Твърди се, че духовникът е координирал с патриарх Кирил "разпространението на прокремълски възгледи“ в региона, за което той "е бил в постоянен контакт с предстоятеля на Руската православна църква и е изпълнявал инструкциите му относно оправдаването на руската агресия“.

СБУ отбелязва, че "в църквите на общността на хората е раздавана пропагандна литература, отпечатана в хиляди екземпляри в печатници в Руската федерация" и че при обиски са открити "голям брой вражески печатни материали". "Според заключенията на независима експертиза престъпната дейност на митрополита заплашва държавната сигурност на Украйна“, се казва в доклада.