Службата за сигурност на Украйна е открила наказателно производство за инцидента, станал на 12 ноември 2022 г. в един от храмовете на Националния резерват "Киево-Печорска лавра“. Тогава по време на богослужението в храма са били чути "тези с пропаганден характер, които възхваляват "Руския свят“, съобщава Укринформ, позовавайки се на доклад на СБУ.

Разследването се извършва по част 1 на чл. 436-2 от Наказателния кодекс на Украйна - оправдание, признаване за законосъобразно, отричане на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, възхвала на нейните участници.

Както беше съобщено, ръководителят на СБУ Василий Малюк каза, че този инцидент няма да остане без отговор.

"Тези, които в условията на широкомащабна война, започната от Русия срещу Украйна, очакват "събуждането на Майка Рус“, трябва да разберат, че това накърнява сигурността и интересите на Украйна и нашите граждани. И ние няма да допуснем подобни прояви“, категоричен е той.

Както беше съобщено, свещеникът на Православната църква на Украйна (ПЦУ) Михаил Омелян публикува видео във Фейсбук, в което по време на службата на 12 ноември в Киево-Печерската лавра се молят за Руската федерация.

Киевско-Печорската лавра е исторически източноправославен пещерен манастир в Киев, Украйна, намиращ се на гористите склонове по река Днепър. Въпреки че представлява културна и туристическа забележителност, манастирът продължава да е действащ мъжки манастир.

От основаването си като пещерен манастир през 1051 година, Лаврата се смята за един от водещите центрове на православното християнство в Източна Европа и за духовна люлка на украинския народ. Въпреки че се намират на различни места в града, през 1990 година Киевско-Печорската лавра и катедралата "Света София“ са обявени за обект на културното наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

В момента Киевско-Печорската лавра е под юрисдикцията на Украинската православна църква (УПЦ), която признава юрисдикцията на Москва, а претенции към обителта проявяват и от новосъздадената Православна църква на  Украйна (ПЦУ), която получи томос за автокефалия от константинополския патриарх Вартоломей, предизвиквайки разкол в православната църква.