Служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са връчили на наместник на Киево-Печорската лавра - митрополит Павел - известие за образуването на наказателно дело по подозрение за "подбуждане към религиозна омраза“ и "оправдаване на въоръжената агресия на Руската федерация“, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на източници от силовите структури и на изявление на самия духовник.

В сутрешните часове на деня в интернет мрежата бе разпространена информация за връчването на уведомлението на наместника на Киево-Печорската лавра. Впоследствие самият той потвърди тази информация, като заяви, че ще бъдат извършени обиски в дома му.

"Днес в 07:30 часа ми бе връчено обвинение. Сега къщата ми ще бъде претърсена. Не съм виновен и моля за вашите молитви“, обяснява митрополитът във видеобръщение. По думите му СБУ са го уведомили, че той е обвинен в "съучастие с Русия, подбуждане на междурелигиозна омраза и проклинане на президента“ Володимир Зеленски, предава ТАСС.

"Не съм проклинал никого. Но припомних писаното в Евангелието - че нашите сълзи няма да паднат на земята, а ще паднат върху главите на тези, които предизвикаха тези безредици“, обясни духовникът.

На 30 март митрополит Павел публикува видеообръщение в YouTube канала на лаврата към властите в Киев канала и заплаши Зеленски с небесно наказание за изгонването на служителите на манастира.