В момента САЩ не планират постоянно военно присъствие в балтийските страни и Румъния, Вашингтон продължава да оценява каква заплаха могат да представляват действията на Москва за територията на НАТО. Това заяви помощник-секретарят на Пентагона по стратегията, планирането и възможностите Мара Карлин, говорейки в петък по време на видео семинар на института Брукингс, предава ТАСС.

"Мисля, че е малко рано да се говори за отговор на това", заяви Карлин, попитана дали Вашингтон планира някаква форма на постоянно присъствие в Балтика и Румъния. "Честно казано, може да няма отговор. Важното остава че разбрахме как се е променила ситуацията със сигурността в Европа“.

Според нея ситуацията се развива много бързо. "Ние продължаваме да оценяваме руските заплахи за територията на НАТО, да оценяваме как най-добре можем да адаптираме нашето позициониране въз основа на тези заплахи“, отбеляза представителят на Пентагона.

"Ще продължим да мислим за това какво да правим ние и съюзниците: инвестиции, как напредват по въпросите на позиционирането“, отбеляза тя. Карлин посочи политиката на администрацията на САЩ за сдържане на Русия.