Министерството на правосъдието на САЩ е засилило разследването си срещу швейцарските банкови групи Credit Suisse Group и UBS Group AG по обвинения в неспазване на изисквания, което е позволило на руски клиенти да избегнат санкции, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници, запознати със ситуацията.

Това, което е започнало като поредица от искания за документи, изпратени до редица банки по-рано тази година, е прераснало в пълномащабно разследване, съсредоточено върху Credit Suisse.

Министерството на правосъдието на САЩ е информирало американските юристи от UBS за предполагаеми нарушения на санкциите от страна на Credit Suisse, разкриват източниците. Ведомството също проучва възможни случаи на несъответствие в самата UBS, поясни един от събеседниците на агенцията.

Отбелязва се, че разследването все още е на ранен етап и може да не доведе до обвинения или споразумение.

Все пак това е деликатен момент за UBS, която погълна по-малкия си конкурент през юни и сега наема хиляди служители на Credit Suisse. Заедно с бизнеса на Credit Suisse UBS наследи и правните проблеми, които бяха основната причина за краха на банката през март.

Министерството на правосъдието на САЩ е поискало информация за това как банките са обработвали сметки на санкционирани клиенти през последните няколко години, но все още не е настояло за разговор с ръководители или служители на финансовите институции, обяснява един от източниците. Разследването обхваща както ограниченията, наложени след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г., така и предишни санкции, наложени след анексирането на Крим през 2014 г., казва друг източник. През последното десетилетие повече от хиляда богати руснаци бяха включени в черния списък на САЩ.

Служители на Министерството на правосъдието гледат на придобиването като на възможност за напредък в разследването на Credit Suisse. Разследващите изпращат искания за информация директно до UBS, а не по официални дипломатически канали.

Технически, всички искания за съдействие от чуждестранни прокурори трябва да бъдат пренасочени през Федералната служба на правосъдието на Швейцария, освен в редки случаи на сътрудничество, като например това срещу ФИФА през 2015 г. Министерството на правосъдието казва, че до момента не е получило никакви запитвания, свързани с Credit Suisse, UBS или санкции срещу Русия.

Американски служители изразиха разочарованието си от това, че Швейцария не прави достатъчно, за да наложи санкции срещу Русия и да се бори с прането на пари, което помага на Кремъл да поддържа икономиката си на повърхността въпреки ограниченията, наложени от САЩ и техните съюзници във връзка с войната в Украйна.

САЩ посочват отказа на Швейцария да се присъедини към многостранна работна група, която преследва незаконни руски активи, и по-ранно решение за размразяване на някои активи във високопоставено дело за корупция, свързано с Кремъл.

Преди инвазията в Украйна Credit Suisse беше добре известна с това, че обслужваше богати руснаци, управлявайки над 60 милиарда долара активи в своя пик. Към момента на инвазията през февруари 2022 г. тази цифра е паднала до 33 млрд. долара. Но тя все още е с 50% повече от тази на UBS, въпреки по-големия бизнес на последната за управление на активи. По време на поглъщането UBS остави Бабак Дастмалски, главен банкер на Credit Suisse за Русия, на поста му, въпреки че позволи на други топ мениджъри да напуснат.

Разследванията на САЩ за нарушения на санкциите са довели до големи глоби в миналото. През 2014 г. BNP Paribas SA се призна за виновна за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Судан и се съгласи да плати 8,97 млрд. долара.

Настоящото разследване в САЩ е само едно, което включва Credit Suisse. Министерството на правосъдието все още разследва дали банката е продължила да помага на клиенти в САЩ да скрият активи от властите, осем години след като банката е платила по споразумение за укриване на данъци в размер на 2,6 милиарда долара.

През март финансовата комисия на Сената заяви, че е открила "сериозни нередности“ в сделката за Credit Suisse. UBS заяви, че активно сътрудничи на разследването.

Разследването на нарушенията на санкциите идва на фона на нарастващото внимание във Вашингтон относно предполагаемата роля на Швейцария в улесняването на потока от мръсни пари от Русия.

"Тук постоянно виждаме една закономерност, по която са швейцарските банкови механизми улесняват корупционните дейности на хора, които са лишили страната им от богатство“, заяви сенатор Бен Кардин на изслушване по въпроса през юли. САЩ, допълни той, трябва "да се уверят, че страна като Швейцария няма да избегне наложените санкции“.

Към март 2022 г. бе изчислено, че швейцарските банки държат повече от 200 милиарда долара в руски активи. Но до края на миналата година Швейцария заяви, че е замразила само около 8,4 милиарда долара руски активи.