Обучението на украински войници за управление на американските танкове Abrams ще започне през следващите седмици. Съответното решение е взето в рамките на заседанието на Контактната група за отбраната на Украйна във формат "Рамщайн“, която се провежда в едноименната американска база в Германия, предава Associated Press.

За целите на обучението САЩ ще изпратят 31 танка Abrams на полигона Графенвер в Германия в края на май.

"Украинските военни ще започнат учения след няколко седмици. Тези учения ще продължат около 10 седмици“, поясни източник на агенцията.

Посочва се, че ученията няма да се проведат на танковете, които САЩ ще прехвърлят в Украйна. Междувременно 31 танка M1A1 вече се модернизират в САЩ, за да бъдат изпратени на фронтовата линия в Украйна.

"Идеята е да се гарантира, че украинските войски ще са обучени до момента, в който модернизираните танкове ще бъдат готови и ще са в състояние да изпълняват бойни задачи. Танковете се преоборудват, за да отговорят на нуждите на Украйна“, обяснява още източникът на AP.

Около 250 украински военнослужещи ще преминат обучение, за да се научат как да управляват танкове, как да ги ремонтират и поддържат.

"След първите 10 седмици може да има и допълнително обучение как за водене на боеве и маневриране с танковете“, добавиха служители, пожелали анонимност.