Стратегическото командване на Съединените щати започва годишното си ядрено контролно учение Global Thunder 23 на 11 април, се казва в съобщение на командването, цитирано от "Европейская правда".

В учението Global Thunder 23 участва личният състав на цялото стратегическо командване на въоръжените сили на САЩ, включително неговите съставни и подчинени части. Участват и представители на съюзнически държави, преди всичко Великобритания.

"Целта на ученията GT23 е да се засили ядрената готовност и да се осигурят безопасни, сигурни и надеждни сили за стратегическо сдържане. Тези учения се провеждат ежегодно и не са отговор на действията на която и да е страна или други участници“, се подчертава в съобщението.

Командването на въоръжените сили на САЩ предупреждава за увеличаване на полетите на бомбардировачи по време на учението.

Според плана на Обединеното командване на Съединените щати, стратегическото командване отговаря за стратегическо възпиране, ядрени операции, съвместни операции в електромагнитния спектър, противоракетна отбрана, анализ и определянето на цели.

През октомври 2022 г. НАТО и Русия провеждаха военни учения за сдържане почти едновременно.

Вниманието към подобни учения се засили с оглед на войната в Украйна.