Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля предложение за сериозно увеличаване на мащаба на бойната подготовка на въоръжените сили на Украйна, съобщи в сряда CNN, позовавайки се на източници.

Според телевизионния канал, броят на украинските войници, които ще преминават бойна подготовка само в американската база в Германия, ще нарасне до 2500 на месец.

В същото време американските власти възнамеряват не само да увеличат броя на украинските войници, които ще обучават, но и самия подход към обучението. Докато преди обучението се провеждаше в малки групи и най-вече за запознаване с определени оръжейни системи, сега САЩ ще обучават големи групи украински военнослужещи на тактика и координация на пехотата и артилерията на бойното поле. Според източника на канала програмата за обучение ще бъде "много по-интензивна и всеобхватна“ от курсовете, които украинските военни преминават в Полша и Великобритания.

Както отбелязва телевизионният канал, това предложение е направено по искане на Украйна и в момента се разглежда от различни ведомства.