САЩ се ангажират да развият стратегическо партньорство с Йордания, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който започна регионална обиколка с посещение в Йордания, Египет и Израел, цитиран от телевизионния канал Al- Mamlaka.

"САЩ и Йордания са обвързани от силно стратегическо партньорство и ние възнамеряваме да го развиваме", подчерта Остин, добавяйки "Надявам се, че нашето взаимодействие ще донесе положителни резултати в интерес на двете държави".

При пристигането си в Аман американският министър на отбраната се срещна с крал Абдула II. По-рано дипломатически източници заявиха пред телевизионния канал Al-Hadath, че в допълнение към двустранното сътрудничество, преговорите с краля ще обсъдят ситуацията на Западния бряг, където има ескалация на насилието между израелските заселници и палестинците.

На 26 февруари в Акаба, под егидата на представители на специалните служби на Египет, Йордания и САЩ, се състояха първите контакти след дълго прекъсване между ръководителя на палестинското разузнаване Маджид Фарадж и директора на израелската служба за вътрешно разузнаване Ронен Бар. В резултат на това страните се ангажираха да спрат едностранните стъпки, водещи до ескалация на насилието, и потвърдиха ангажимента си към споразуменията, подписани през предходния период.

Осъществени са контакти с цел установяване на двустранна координация по въпросите на сигурността в навечерието на предстоящия мюсюлмански пост през месец Рамазан в края на март.

На срещата присъства съветникът на президента на САЩ Джо Байдън за Близкия изток Брет Макгърк. Както съобщава информационната агенция Petra, американският емисар е бил приет преди това от крал Абдула II и е обсъдил с него "усилията за постигане на спокойствие и деескалация в зоната на палестинско-израелския конфликт“.