САЩ ускорят разполагането на усъвършенствани тактически бомби B61-12 в Европа, които ще бъдат доставени в базите на НАТО на континента още през декември, съобщава изданието Politico, позовавайки се на дипломатическа депеша и източници.

Според редакцията на закрита среща на НАТО в Брюксел представители на САЩ са обявили, че бомбите ще бъдат разположени по-рано от планираното. Припомня се, че според първоначалния план те трябваше да бъдат изпратени в Европа през пролетта на следващата година.

"С нарастващата ядрена реторика от страна на Русия някои съюзници поискаха продължаване на консултациите в рамките на НАТО, за да осигурят постоянна готовност и последователно предаване на съобщения“, гласи дипломатическият документ, който е написан за служители на Пентагона и Държавния департамент.

На свой ред говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви пред изданието, че САЩ "няма да обсъждат подробно въпроса за ядрения арсенал" и отбеляза, че модернизацията по програмата B61 продължава от много години. Старите оръжия се заменят с по-модерни "като отдавна планирано усилие за модернизация", каза той. "Няма нищо общо с текущите събития в Украйна“, подчерта Райдър.

Politico обаче смята, че решението на Вашингтон да замени оръжията, които са в европейските складове за потенциална употреба, е взето на фона на повишеното напрежение между Запада и Русия.

За бомбата B61-12

Първият тест на B61-12 без детонация на атомен заряд, е проведен в САЩ на 1 юли 2015 г. Тогава директорът на проектите за ядрена информация във Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен обяви, че САЩ разработват първата управляема атомна бомба в своя арсенал. Бомбата B61-12 може да бъде транспортирана от американския изтребител-бомбардировач F-35 от пето поколение.

През декември 2021 г. САЩ пуснаха първия сериен образец на модернизирана атомна бомба B61. Той, според плановете на американските власти, ще замени три от четирите съществуващи модификации на B61, пуснати на въоръжение през 1968 г. Националната администрация за ядрена сигурност (NANSA) посочи, че надстройката ще увеличи експлоатационния живот на бомбата с "поне 20 години".

B61-12 се различава от своя предшественик по-специално по липсата на парашут и наличието на нова опашка с инерционна система за насочване, която повишава точността на използване.