Властите на САЩ взеха окончателното решение да удължат присъствието на бригада от 101-ва  въздушнодесантна дивизия в Румъния с девет месеца, считано от януари, съобщава вестник The New York Times, позовавайки се на представители на американската администрация.

Към настоящия момент разположената в северната ни съседка бригада наброява 4000 войници. До два месеца се предвижда ротация на военнослужещите. Те ще бъдат заменени от друга бригада от същата дивизия. Освен това щабни офицери и генерал-майор от 10-та планинска дивизия на САЩ ще бъдат изпратени в Румъния, за да командват войските.

Американските военнослужещи ще останат в авиобазата "Михаил Когълничану“, разположена на по-малко от 100 км от границата с Украйна. Отбелязва се, че те провеждат редовно учения в непосредствена близост до границата.

САЩ изпратиха свои военни в Румъния в началото на 2022 г., за да подсилят Източния фланг на НАТО. През лятото дислоцираният там контингент бе увеличен до бригада. По-рано американското военно командване преди проучваше възможността да прехвърли своите военни в друга база на НАТО в Източна Европа.