Властите на САЩ се опитват да разберат доколко техните съюзници са готови да наложат санкции на Китай, ако той окаже помощ на Русия по отношение на войната в Украйна, съобщава Reuters, като се позовава на американски служители и други източници.

Консултациите са в предварителен етап и се водят предимно със страните от Г-7, отбелязва агенцията. В същото време не се уточнява за какви евентуални ограничения може да става въпрос. Освен това все още не е постигнато споразумение за конкретни измерения на евентуални санкции срещу Пекин, разкриват източниците на медията.

По данни на Reuters администрацията на САЩ е имала неофициални контакти с китайската страна на дипломатическо и други нива, включително чрез Министерството на финансите. В същото време представител на една от страните, консултирани от САЩ, подчерта пред агенцията, че са представени само "оскъдни разузнавателни данни", които биха могли да покажат евентуално намерение на Китай да предостави на Русия "военна помощ".

Очаква се ролята на Китай във войната в Украйна да бъде една от темите, които президентът на САЩ Джо Байдън ще обсъди на срещата с германския канцлер Олаф Шолц в Белия дом. Администрацията иска първо да повдигне идеята за координирани санкции и да "опипа пулса", в случай че бъдат открити доставки за Русия от Китай.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон ще наложи санкции срещу Пекин, ако помогне на Москва във войната. Ако Китай реши да помогне на Руската федерация с оръжие, тогава отношенията на Пекин със САЩ и други страни по света ще бъдат изправени пред "сериозни проблеми“, предупреди Блинкен.

На 18 февруари първият дипломат на Вашингтон обяви, че Китай обмисля възможността да доставя оръжия на Русия за използване в Украйна. На свой ред представителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Набила Масрали посочи, че Общността не разполага с доказателства Пекин да оказва военна помощ на Москва. Говорителят на Пентагона Патрик Райдър също заяви, че американската армия не е регистрирала трансфер на оръжия от Китай към Русия, но не изключва такъв вариант.