Оказвайки натиск върху Европа да се откаже от руските енергоносители, САЩ тласкат Европейския съюз към деиндустриализация. Това подчерта държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на реч на церемонията в Кремъл по подписването на договорите за присъединяване към страната на четирите окупирани украински области, предава РИА Новости.

По думите на руския президент сътрудничеството на лидерите на европейските страни със САЩ може да се определи като "лакейство“ и дори "предателство“ към гражданите на страните-членки на Общността.

Освен това, по думите на Путин, военните доктрини на САЩ и НАТО са основани на идеята за "господство“, въпреки измамните декларации за "сдържане“.

В ход е церемонията по подписване на договори за присъединяване на четири украински региона към територии към Русия. В периода от 23 до 27 септември в т.нар. ДНР и ЛНР, в Херсонска област и контролираните от Русия територии на Запорожка област се проведоха референдуми за присъединяване към състава на Русия. Съгласно обявените резултати, мнозинството участвали в гласуването са подкрепили предложението. САЩ, Европейският съюз и редица други държави отхвърлиха референдумите като "фиктивни“ и обявиха, че не признават резултатите от вота.

На церемонията присъстват лидерите на т.нар. Донецката и Луганската народни републики, Херсонската и Запорожката области - Денис Пушилин, Леонид Пасечник, Володимир Салдо, Евгений Балицки. В залата са окачени знамената на Русия и четирите й нови територии.