Американската корпорация AM General без никакви съобщения достави в Украйна новата си разработка - 105-мм самоходно оръдие 2-CT Hawkeye, което все още се тества от американската армия. Както съобщава Defense Blog, генералният програмен директор на AM Майк Еванс казва, че тестов образец на самоходното оръдие е бил изпратен в Украйна още през април 2024 г.

Отбелязва се, че мобилната гаубица Hawkeye е известна със своята висока мобилност и универсалност. Може да се транспортира с различни средства, включително транспортни самолети, хеликоптери и дори да бъде използвана от въздуха. Стабилността на платформата се осигурява от четири хидравлични стабилизатора, позволяващи хоризонтално насочване от 180 градуса и вертикално насочване от -5 до +72 градуса. Системата е предназначена за четиричленен екипаж, но може да се управлява само от двама, ако е необходимо.

Обсегът на стрелбата със стандартни боеприпаси е 11,6 километра, а с ракети - до 19,5 километра. Максималната скорострелност е осем изстрела в минута за три минути, а поддържаната скорострелност е три изстрела в минута. Гаубицата може да използва пълната гама 105 мм боеприпаси, с които разполага американската армия.

Както добавят експертите на Defense Express, 2-CT Hawkeye е създаден през 2019 г. и е резултат от сътрудничеството между AM General и Mandus Group. През 2021 г. армията на САЩ издаде договор за производство на две такива самоходни оръдия директно за тестване.

"И въпреки че на пръв поглед говорим за много просто решение за инсталиране на оръдието M20 с калибър 105 милиметра върху шасито на HMMWV, един доста важен детайл остава зад кулисите: използването на технология за мек откат, SRT , което позволява на всъдехода да не се разпадне след няколко изстрела, подчертават експертите.

Освен това експертите отбелязват способността да се произведе първият изстрел само 1,5 минути след спиране и да се напусне позицията след 3 минути, както и високата скорострелност на 105-мм артилерийска система.

"Тоест целият смисъл на 105-мм самоходно оръдие 2-CT Hawkeye е да обсипва врага със снаряди възможно най-бързо и да напусне позицията, като постоянно е в маневра, което в условията на контрабатарейна война е единственото ефективно средство за избягване на ответния огън. И тази разработка обективно заема мястото на самоходните 120-мм минохвъргачки, но има по-просто ниво на изпълнение поради шасито“, пише Defense Express.

В същото време експертите посочват, че екипажът е принуден да работи без защита.

Тоест условно 2-CT Hawkeye е 105-мм аналог на системи като Caesar или "Богдан“ и във всеки случай е по-добър от прикачните 105-мм гаубици, се отбелязва в статията.

"В същото време самият факт, че такива системи се изпращат в Украйна за получаване на реална бойна оценка, е най-добрият пример за това, че доставката на най-новите модели на въоръжените сили на Украйна е уникална възможност за получаване на реално заключение и оценката "ефективност, тествана в битка“, обобщават експертите.