Съединените щати свикват този месец среща на експерти на работно ниво от Китай, Франция, Русия и Обединеното кралство, за да обсъдят проблеми с ядрените оръжия, включително намаляване на стратегическия риск, са съобщили от Белия дом, цитира Reuters.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби е заявил, че разговорите са част от "рутинен, продължаващ диалог".

Департаментът е пояснил в изявление, че Вашингтон е бил домакин на срещата на 13-14 юни в Кайро между петте държави с ядрено оръжие, описвайки я като "продължаващ обмен в контекста на Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО)“.

Експертите са избрани от съответните министерства на външните работи и отбраната на страните, са пояснили от ведомството. Те "обсъдиха намаляването на стратегическия риск, както и ядрените доктрини и политика", се добавя в съобщението.

ДНЯО, който влезе в сила през 1970 г., има за цел да спре разпространението на капацитета за производство на ядрени оръжия и да гарантира правото на членовете да развиват ядрена енергия за мирни средства.

Договорът позволи на петте ядрени държави - които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН да запазят ядрените си арсенали.

Говорителят на Държавния департамент е заявил, че представители на експерти също са се срещнали в Дубай през февруари като част от диалога по ДНЯО, който Съединените щати в момента председателстват.

"Намерихме и двата многостранни разговора за професионални и полезни“, е заявил говорителят в отговор по имейл, който не отговаря на въпроса дали са проведени двустранни разговори.