В близост до гръцкия град Лариса се създава американска база за безпилотни самолети за контрол на района от Черно до Егейско море и цялото Средиземноморие, съобщава вестник "Параполитика“.

Според информацията на изданието, осем модерни американски безпилотни летателни апарата (БЛА) MQ-9 Reaper вече са дислоцирани на летището на 110-и изтребителен авиационен полк на Гърция. "Това е най-напредналата технология в областта на БЛА", твърди изданието. "Първите четири от тези дронове бяха докарани в Гърция в кашони и бяха сглобени в Лариса, а следващите пристигнаха готови за оперативни действия от други американски бази в Европа. Гръцките въоръжени сили вече са започнали преговори за закупуване на три такива БПЛА за себе си.

MQ-9 Reapers са летяли от Лариса и в миналото, но те бяха по-стари и задачата им беше да наблюдават райони на Северна Африка, с акцент върху Йемен поради продължаващата гражданска война там, припомня изданието. Новите БЛА могат да работят много по-дълго, отколкото турския Bayraktar TB2 може да бъде в полет. И въпреки че не носят ракети, те имат възможност при необходимост да бъдат оборудвани с ракети въздух-земя и въздух-въздух.

Според вестника тези дронове могат да проследяват "противника“, да предават изображения в реално време на оперативните центрове, да събират информация и да участват в операции по търсене и спасяване, като могат да останат без дозареждане във въздуха до 48 часа.

САЩ са инвестирали 33,5 милиона долара във въздушна база в Лариса за разполагане на технологично напреднали платформи и дронове MQ-9 Reaper. Тези безпилотни летателни апарати имат обсег от 1850 км, което означава, че могат да контролират райони от Черно до Егейско море и широката зона на Източното Средиземноморие, като покриват и зоната на турско-либийскиия меморандум за разделянето на морските зони между тези две страни, отбелязва изданието.

Дроновете са разположени във военновъздушната база край Лариса за една година, но този срок може да бъде удължен с още една година след преговори.