В рамките на период до една година Космическите сили на САЩ възнамеряват да обявят създаването на собствено отделно подразделение в Япония, което ще бъде разположено във военновъздушната база Йокота в предградията на Токио, съобщава вестник Sankei, като се позовава на източници от Пентагона. От редакцията допълват, че се води активна подготовка за създаването на подразделението.

Космическите сили на САЩ в Япония ще докладват на регионалното командване в Хавай и ще имат за задача да подсилят сателитните комуникационни системи, системите за наблюдение на дейностите на потенциални противници и да проследяват изстрелванията на ракети. Очаква се звеното да установи тясна координация с Групата за космически операции на японските сили за самоотбрана, която е базирана във военната база Фучу, също извън Токио. Ще бъдат установени контакти и с Японската агенция за аерокосмически изследвания, която отговаря за гражданските правителствени програми в тази област.

Космическите сили на САЩ бяха създадени през 2019 година, а отделно Индо-Тихоокеанско командване, базирано в Хавай, бе сформирано през 2022 година. Миналия декември подразделение на космическите сили на САЩ започна работа и в Южна Корея.