Високопоставени американски служители съветват Украйна да отложи започването на голяма офанзива срещу руските сили, докато не бъдат осигурени последните доставки на американско оръжие и не бъде проведено обучение, разкри високопоставен служител на администрацията на Байдън в петък пред Reuters.

Служителят, говорейки пред малка група репортери при условие за анонимност, заяви, че Съединените щати твърдо се придържат към решението си да не предоставят танкове Abrams на Украйна в този момент, на фона на спора с Германия относно танковете Leopard 2.

Разговорите на представители на САЩ с Украйна относно евентуална контраофанзива са били в контекста на това да се гарантира, че украинците отделят достатъчно време първо за обучение на най-новите видове въоръжения, предоставени от Съединените щати, разкрива събеседникът на агенцията.

Съединените щати обявиха в четвъртък, че ще изпратят стотици бронирани машини в Украйна за използване в битката.

Лошото зимно време възпрепятства боевете на фронтовите линии, въпреки че рязко застудяване, което замръзва и втвърдява земята, може да проправи пътя за всяка страна да започне офанзива с тежка техника, заяви Сергей Гайдай, украинският губернатор на Луганска област.

Източникът на Reuters настоява, че Съединените щати не планират на този етап да изпращат танкове Abrams в Украйна, защото те са скъпи и трудни за поддръжка.

Германският министър на отбраната Борис Писториус в петък отрече Берлин едностранно да блокира доставката на основни бойни танкове Leopard за Украйна, но посочи, че правителството е готово да действа бързо, за да ги изпрати, ако има консенсус между съюзниците.