Българин, арестуван в началото на декември миналата година от гръцката полиция, е обвинен от САЩ в продажба на американски микрочипове на руснаци, заобикаляйки санкциите, съобщава атинският вестник Protothema.

49-годишният мъж, обявен за международно издирване, се намира в затвора Диавата в Солун. САЩ го обвиняват в продажба на американски микрочипове и други високотехнологични компоненти на Русия в периода 2014 и 2018 г. чрез "фиктивна компания“ в България, заобикаляйки ограниченията за износ, наложени от правителството във Вашингтон.

Българинът бе арестуван в началото на декември миналата година от гръцка полиция край град Сидирокастрон (Демирхисар). Според заповедта за арест, издадена от окръжен съд в Тексас, мъжът е обвинен в "измама срещу правителството“ и "пране на пари“, всяко от които носи години затвор според наказателното законодателство на САЩ. Съобщава се, че арестуваният отрича обвиненията, а решението за екстрадирането му ще бъде взето от Солунския апелативен съвет.

Според документите на прокуратурата частите, за които се твърди, че арестуваният е доставил на Русия, "биха могли да бъдат използвани за космически кораби и ракети“, въпреки че според източници "изглежда са били използвани за московското метро“. Според същите документи в случая са замесени две сътрудничещи си руски инженерингови компании, които "уж“ са внасяли технологични компоненти през България: първата е базирана в Москва и "проектира и произвежда технологично оборудване за производство на електроника“, а втората "активно“ се занимава с "конструкцията на управляеми ракети и космически кораби“.

Какво се знае по случая

Според американските власти историята започва през май 2014 г., когато 49-годишен българин, за когото се смята, че е инженер, и двама от неговите помощници са се срещнали с доставчик на компоненти за интегрални схеми, за да обсъдят изпращането им на компания в Русия. Тогава доставчикът им обяснил, че не може да изпрати частите до Русия поради търговските ограничения на САЩ. През август същата година един от горепосочените служители е информирал доставчика, че е създал нова компания в България с цел "разработване и прилагане на миниатюрни електронни технологии за използване в автомобили и тръбопроводи“.

В последващия период, според американците, са преведени средства в размер на над 1 милион долара от първата руска компания към българската за закупуване на опаковъчно оборудване за електронни компоненти. Това е последвано от договори за закупуване на американски компоненти, включително партиди на стойност 1,7 млн. долара (през Великобритания) с пристигането на стоките в България, където са преопаковани и изпратени за Русия.

Замесените лица и техните фирми са поставени под наблюдение. През декември 2018 г. служител на Министерството на търговията и експортния контрол на САЩ се е срещнал с 49-годишен мъж в България, за да провери дали компонентите са в негово притежание. Българинът изглежда е отказал да ги реекспортира за Русия, отбелязва вестникът.