САЩ заведоха съдебно дело срещу компанията Apple, в което обвиняват технологичния гигант, че монополизира пазара на смартфони и смазва конкуренцията, предаде ВВС.

В иска Министерството на правосъдието твърди, че компанията е използвала контрола си върху iPhone, за да ограничи незаконно конкурентите и възможностите на потребителите.

В жалбата се твърди, че компанията потиска развитието на нови приложения и намалява привлекателността на конкурентните продукти.

Apple обеща "енергично" да се бори срещу иска и отрича твърденията.

В иска, подаден до федералния съд в Ню Джърси, се твърди, че Apple е използвала "серия от променящи се правила" в опит да "осуети иновациите" и да "задуши" конкурентите.

В изявление главният прокурор Мерик Гарланд е заявил, че компанията "подкопава приложения, продукти и услуги, които иначе биха направили потребителите по-малко зависими от iPhone... и биха намалили разходите за потребителите и разработчиците".

В жалбата се изброяват редица "антиконкурентни" стъпки, за които се твърди, че са предприети от компанията, включително блокиране на приложения с широка функционалност, потискане на мобилните облачни стрийминг услуги, ограничаване на цифровите портфейли на трети страни и "намаляване на функционалността" на смарт часовници, които не са произведени от компанията.

На пресконференция в четвъртък Гарланд е заявил, че Apple е "поддържала монопола си не просто като е изпреварвала конкуренцията по същество, а като е нарушавала федералните антитръстови закони".

"Потребителите не бива да плащат по-високи цени, защото компаниите нарушават закона", е заявил Гарланд.

Той е посочил опита на потребителите на iPhone, които изпращат съобщения за смартфони, различни от тези на Apple, което според него е довело до "ограничена функционалност", включително некриптирани комуникации и пикселизирани изображения.

"Apple създава бариери, които правят изключително трудно и скъпо както за потребителите, така и за разработчиците, да предприемат действия извън екосистемата на Apple", е заявил Гарланд.

Говорителят на Apple, Фред Сайнц, е заявил пред американските медии, че искът е "погрешен от гледна точка на фактите и закона" и че Apple "енергично ще се защитава срещу него".

"Искът застрашава това, което сме ние, и принципите, които отличават продуктите на Apple на силно конкурентните пазари", е посочил Сайнц. "Ако бъде спечелен, той ще попречи на способността ни да създаваме технологиите, които хората очакват от Apple."

Това бележи третия път, когато Apple е съдена от Министерството на правосъдието от 2009 г. насам и е първото антитръстово предизвикателство срещу компанията при администрацията на президента Джо Байдън.

Apple се сблъска с нарастваща правна реакция върху своята iOS екосистема и бизнес практики. Миналия месец компанията е глобена с 1,8 милиарда евро (3.58 милиарда лева) от ЕС за нарушаване на законите за конкуренцията при стрийминг на музика.

Фирмата е попречила на услугите за стрийминг да информират потребителите за опции за плащане извън магазина за приложения на Apple, заявиха от Европейската комисия.

Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че Apple е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в продължение на десетилетие и нареди на технологичния гигант да премахне всички ограничения. Apple заяви, че ще обжалва решението.

Според министерството на правосъдието делът на Apple на пазара на смартфони в САЩ надхвърля 70 %, а делът му на по-широкия пазар на смартфони надхвърля 65 %.