САЩ се готвят да разположат до шест бомбардировача B-52, способни да носят ядрени оръжия, в база в северната част на Австралия, предава местният телевизионен канал ABC.

Отбелязва се, че Вашингтон планира да изгради съответното съоръжение в пределите на авиобазата Тиндъл южно от град Дарвин. САЩ са изготвили подробни планове за "ескадрилен оперативен център", който ще бъде използван през сухия сезон за поддръжка и разполагане на "шест В-52“.

"Способността да разположим бомбардировачи на ВВС на САЩ в Австралия изпраща силно послание към противниците относно способността ни да проектираме смъртоносни самолети“, се казва в изявление на ВВС на САЩ.

ABC също така цитира Беки Васер от Центъра за нова американска сигурност, която казва, че наличието на бомбардировачи, които потенциално биха могли да "атакуват континентален Китай“, може да бъде много важно обстоятелство за изпращането на сигнал до Китай за възможните му действия срещу Тайван.

Според телевизионния канал разширяването на базата  Тиндал ще струва до 100 милиона долара. Военновъздушните сили на САЩ отбелязаха, че съоръжението ще бъде завършено в края на 2026 г.