Руският външен министър Сергей Лавров и други членове на руската делегация досега не са успели да получат американски визи за участие в 77-ата сесия на Общото събрание (ОС) на ООН. Това заяви в понеделник представителят на Русия, старши съветник, ръководител на правния референт на мисията към ООН Сергей Леонидченко, предава ТАСС. В тази връзка Москва призова генералния секретар на световната организация да проведе арбитраж "за нарушение на задълженията по споразумението за щаб квартирата на ООН“.

"И накрая, най-сериозната история относно визовите проблеми. Скоро ще започне седмицата на високо равнище на 77-ата сесия на Общото събрание. В същото време министърът на външните работи на Руската федерация С. В. Лавров, както и членовете на неговата делегация и придружаващите ги лица, включително представители на медиите, отразяващи министерската визита, все още нямат визи“, съобщи той на заседание на комисията за връзки с приемащата страна на Общото събрание на ООН.

Леонидченко добави, че Русия очаква САЩ "възможно най-скоро да издаде визи на министъра, неговата делегация и всички придружаващи лица, както е предвидено в споразумението (за щаб квартирата на ООН)“.

77-ата сесия на Общото събрание ще бъде открита на 13 септември. Основното събитие на сесията ще бъде седмица на високо равнище (20-26 септември), в която ще участват държавни, правителствени ръководители и външни министри от различни страни.