САЩ внимателно следят решенията, взети от китайското правителство, за да гарантират, че Пекин няма да помогне на Москва да се сдобие с оръжие или военно оборудване и да избегне санкциите. Това подчерта говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на брифинг, предава кореспондент на Украинформ.

"Следим много внимателно решенията, които КНР взима, когато става въпрос за всякакви руски искания за помощ в областта на сигурността", каза той.

Прайс напомни, че Русия е била принудена да се обърне към Иран и КНДР за помощ в областта на сигурността, именно защото страните от Запада "лишават руската държава от помощите, от които се нуждае, за да продължи войната си срещу Украйна".

Той подчерта, че американската страна е предала много ясно послание на Китай, "когато двамата президенти се срещнаха в Бали миналия ноември насаме". Според него Пекин ще се сблъска със сериозни последици, ако реши "да помогне на Русия в системните усилия за избягване на американските санкции или в предоставянето на помощ, която след това ще бъде използвана срещу народа в Украйна".