Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби е заявил пред репортери, че Вашингтон е "обезпокоен" от съобщенията за използването от Израел на произведени в САЩ снаряди с бял фосфор в Ливан и ще поиска допълнителна информация, предаде The Times of Israel.

Кирби е отбелязвал: "Очевидно е, че всеки път, когато предоставяме изделия като бял фосфор на друга армия, ние напълно очакваме, че те ще бъдат използвани в съответствие с тези законни цели и в съответствие със закона за въоръжените конфликти."

Освен това той е уверил, че Съединените щати категорично не искат "този конфликт да се прехвърли в Ливан".

"Не искаме да видим втори фронт. Не искаме да видим ескалация и разширяване на военните действия. Така че ние също сме загрижени за това в контекста на тези публикации за използването на американски бял фосфор от Израел в Ливан", е добавил Кърби.

Washington Post твърди в публикация, че Израел е използвал доставени от САЩ муниции с бял фосфор по време на атаките срещу Южен Ливан през октомври. Това заключение е направено въз основа на анализ на фрагменти от боеприпаси, извършен от кореспонденти на вестника и снимки. Белият фосфор се използва за оборудване на авиационни бомби, авиационни касетъчни боеприпаси, артилерийски снаряди, мини, а също и в смеси. Оръжията с бял фосфор се класифицират като конвенционални оръжия, но Протокол 3 от Конвенцията на ООН за нехуманните оръжия от 1980 г. забранява използването им срещу цивилни лица и цивилни обекти, както и по време на атаки срещу военни цели в цивилни райони.