В предвидимо бъдеще Вашингтон ще продължи активно да ангажира военноморските си сили във връзка със специалната военна операция на Русия в Украйна. Това заяви в сряда началникът на щаба на Военноморските сили на САЩ адмирал Майкъл Гилдей, предаде ТАСС.

От изказването се разбира, че той има предвид най-вече проекцията на военната мощ на САЩ в чужбина. "Просто вярвам, че търсенето на военноморски средства ще продължи да бъде голямо. Конкретен пример е самолетоносачът Джералд Форд, планиран за разполагане през следващата година. Има причина да го изпратим тази есен в Атлантическия океан. И това има много общо с това, което се случва с Русия и Украйна", каза военният командир.

"Има съюзници и партньори, които ще действат заедно с нас, няма да сме сами. Това ни прави по-силни", заяви Гилдей, говорейки на семинар в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Най-новият американски самолетоносач "Джералд Форд" започна първото си плаване от базата си в Норфолк, Вирджиния, на 4 октомври. Планирано е ударната група на самолетоносача да проведе поредица от многонационални учения в Атлантическия океан със съюзници и партньори на САЩ, включително Германия, Франция и Швеция. Те ще тренират, наред с други неща, срещу потенциални вражески подводници.