Съединените щати предоставиха на правителството на Украйна 18 милиарда долара (31.96 милиарда лева) бюджетна подкрепа чрез Световната банка. Допълнителни 4,9 милиарда долара (8.70 милиарда лева) ще бъдат налични през септември, съобщават от Държавния департамент на САЩ.

"Това финансиране, заедно с подкрепата от ЕС, МВФ и други, позволява на правителството да предоставя основни услуги на своите граждани в борбата срещу бруталната агресия на Русия“, се посоичва в изявлението.

"Въпреки това проблемът за финансирането, необходимо за възстановяване, може да бъде решен само чрез тясно сътрудничество с частния сектор за подпомагане на инвестициите".

"Успехът на Украйна трябва да бъде подкрепен от необходимите реформи, които се фокусират върху доброто управление, върховенството на закона и усилията за борба с корупцията, което ще подпомогне евентуалното присъединяване на Украйна към ЕС и ще подобри инвестиционния климат в Украйна", се посочва още от Държавния департамент.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че Украйна в резултат на преговорите в рамките на пролетните срещи на МВФ и Световната банка ще получи допълнителна подкрепа от над 5 милиарда долара, цитират от РБК-Украйна.

Съединените щати обещаха да предоставят бюджетна помощ на Украйна през 2023 г. под формата на грантове на стойност 9,9 милиарда долара (17.58 милиарда лева), ЕС ще предостави 18 милиарда долара 31.96 (милиарда лева) макрофинансова помощ под формата на облекчени заеми.