След като кибератаки разкриха слабата отбранителна система на Албания, страната ще получи финансова и техническа подкрепа от Вашингтон, за да засили киберсигурността си, предава Top Channel.

Посланието и обещанието на президента на САЩ Джо Байдън, което даде на Тирана чрез официално писмо до държавния глава Байрам Бегай и премиера Еди Рама, бе предадено от американския посланик при ООН Линда Томас Грийнфийлд.

"САЩ остават ангажирани с предоставянето на значителна подкрепа за укрепване на киберзащитата, включително финансова помощ и създаването на работна група за киберсигурност. Изпратихме посланик Нейт Фийк и служител на Белия дом в Тирана, за да работят по дългосрочен план с новия ви координатор по киберсигурност“, пише Байдън в писмото си.

Позовавайки се на обща позиция срещу руската агресия в Съвета за сигурност на ООН, САЩ призовават Албания да поеме по-силна лидерска роля в региона, като същевременно предлагат американска подкрепа за нейното европейско пътуване.

"През следващите години възнамеряваме да задълбочим още повече нашето стратегическо сътрудничество. САЩ ще продължат да подкрепят усилията на Албания да упражнява по-голямо регионално лидерство чрез насърчаване на стабилността и енергийната сигурност на Западните Балкани. И ние ще продължим да подкрепяме Албания по пътя й към членство в Европейския съюз“, уверява още Байдън.

В писмото президентът на САЩ оценява високо помощта на Албания за настаняване на украински и афганистански бежанци.

Посланик Грийнфийлд ще остане в Европа до 9 месеца, като освен Албания ще посети и Полша.