Американските власти ще прехвърлят първите зенитно-ракетни системи NASAMS на Украйна през следващите седмици. Това каза високопоставен говорител на Пентагона пред репортери в понеделник, става ясно от съобщение от пресслужбата на Министерството на отбраната на САЩ.

"Очакваме с нетърпение да се опитаме да доставим първите [NASAMS] в Украйна през следващите няколко седмици“, каза говорителят. В същото време той подчерта, че Вашингтон вече е прехвърлил на Киев значителен брой различни системи за противовъздушна отбрана, включително повече от 1,4 хиляди зенитно-ракетни системи Stinger.

На 11 октомври координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че американските власти очакват "в най-близко бъдеще“ да прехвърлят първите два комплекса NASAMS в Киев. Общо, според него, САЩ възнамеряват да доставят на Украйна осем такива системи. Доставките се планират да бъдат извършени като част от инициативата за насърчаване на сигурността на Украйна, която включва подписване на договори с производители от Министерството на отбраната на САЩ, а не предоставяне на оборудване директно от запасите на Пентагона.