Администрацията на Съединените щати възнамерява да помогне на украинските власти в създаването на интегрирана система от комплекси за противовъздушна отбрана с различен обсег. Това съобщи в четвъртък заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх на редовен брифинг за журналисти, предава ТАСС.

Тя беше помолена да говори за усилията на САЩ да предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана и снаряди за тях. "Ние регистрираме успеха на някои от системите, които им предоставяме. Ние по същество създаваме - може би използвам неудачна аналогия тук - мрежа от системи за противовъздушна отбрана с различен обсег, независимо дали става въпрос за ракети за системи за противовъздушна отбрана Hawk или IRIS-T, изпратен от Германия, или системите за противовъздушна отбрана Avenger, които предоставихме днес. Всички те имат различни обхвати, всички допринасят по различен начин на бойното поле, което прави ВСУ ефективни. Бих оставил на тях да говорят сами за това какво смятат за най-ефективно в крайна сметка и за тяхното (системи за противовъздушна отбрана) приложение“, каза Сингх.

Тя припомни също, че Украйна е получила първата партида зенитно-ракетни системи NASAMS, за изпращането на които САЩ обявиха през юли. Сингх подчерта, че Вашингтон е изпратил общо осем системи на NASAMS на Киев. "В момента нямам повече информация кога ще бъдат предоставени останалите шест системи на NASAMS“, завърши заместник-прессекретарят на Пентагона.