САЩ вероятно ще отпуснат нов пакет военна помощ за Украйна не по-рано от средата на декември, съобщава Bloomberg.

По данни на агенцията привържениците на Украйна в Конгреса на САЩ се борят усилено за голям пакет от помощи, който да бъде отделен съгласно задължителните законопроекти, които се приемат извънредно.

Най-вероятно Конгресът ще може да завърши преговорите и да предаде новата помощ на Украйна в средата на декември. Сенаторите и от двете партии планират да работят през следващите дни по споразумение относно пакета от помощи за Украйна заедно с нуждите за защита на границата на САЩ. Гласуват най-вероятно ще бъде след Деня на благодарността.

Крис Куунс, демократ от щата Делауеър, отбеляза, че "трябва да се принудим да преговаряме през следващата седмица. Украинците изчерпват горивото, оръжията и боеприпасите“. Съгласно думите му, Конгресът трябва да действа "по график, който има значение“.

По-рано координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че администрацията във Вашингтон е изразходвала около 96% от средствата, отпуснати за подпомагане на Украйна. Кърби подчерта, че липсата на по-нататъшна голяма помощ от САЩ би имала пагубен ефект върху отбранителните способности на Украйна.