САЩ са изправени пред сериозни трудности преди срещата на върха във Вашингтон в опитите си да засилят връзките със страните от Тихоокеанския регион, след като Соломоновите острови отхвърлиха американското проектоспоразумение, а няколко други държави изразиха загриженост относно липсата на финансова помощ за региона, отбелязва британският вестник The Guardian.

От редакцията поясняват, че американският вариант на споразумението се състои от 11 точки и задължава САЩ и страните от Тихоокеанския регион да работят заедно "в лицето на влошаваща се климатична криза и все по-сложната геополитическа ситуация“. Някои лидери на държавите от региона обаче не са подкрепили предложението. В бележката от посолството на Соломоновите острови в САЩ, с която разполага изданието, се казва, че страната няма да подкрепи регионалното споразумение, предложено от Вашингтон. "Соломоновите острови не са готови да приемат декларацията и ще имат нужда от време, за да обмислят документа и да го прокарат през националния процес на вземане на решения на Соломоновите острови“, цитира The Guardian откъс от писмо, адресирано до секретариата на Форума на тихоокеанските острови. Според източник, лидерите на Тихоокеанския регион са планирали среща във вторник вечерта в Ню Йорк, за да обсъдят декларацията, но делегацията на Соломоновите острови е поискала тя да бъде отложена.

Американското предложение не устройва и някои други държави поради недостатъчната финансова помощ за региона. "Предложената икономическа помощ на САЩ изглежда предопределена и основана на недостатъчен анализ... Просто казано, икономическата помощ на САЩ е недостатъчна“, цитира вестникът откъс от писмо на посланиците на Маршаловите острови, Микронезия и Палау. Дипломатическите представители на тихоокеанските държави подчертават, че Вашингтон остава техен основен съюзник, но и че правителствата им не могат да разчитат на успешен резултат от преговорите по американския вариант на споразумението.

Съвместната среща на върха на САЩ и тихоокеанските острови се провежда за първи път във Вашингтон. Тя се фокусира върху въпроси, свързани с инвестициите, енергетиката и безопасността на корабоплаването.