"САЩ се подготвят за изпитателен полет на своята междуконтинентална балистична ракета Sentinel, следвайки предишния график по този въпрос", е заявила ръководителят на Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) към Министерството на енергетиката на страната Джил Хруби.

"Ние сме в текущия график с бойната глава Sentinel, която наричаме W87-1", е заявила тя на изслушване в Сената на САЩ в сряда, когато е попитана за текущото състояние на подготовката за тестовия полет. При такива полети се използва макетна бойна глава.

Хруби е подчертала важността на провеждането на тестов полет, за да остане в синхрон с останалата част от програмата за развитие на междуконтиненталните балистични ракети, но не е уточнила времето на теста.

През май председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Чарлз Браун призна, че е разтревожен от сериозното забавяне на изпълнението на програмата Sentinel ICBM, която трябва да замени по-старите ракети.

Преди това заместник-министърът на отбраната по придобиването и логистиката Уилям Лаплант не изключи пълното изоставяне на програмата Sentinel.