Съединените щати се страхуват да не бъдат "изтикани в ъгъла", тъй като отказът от плана, предложен от КНР за разрешаване на конфликта в Украйна, може да покаже на други страни, че Вашингтон не се интересува от мир. Това съобщи Bloomberg в четвъртък, позовавайки се на източник от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Въпреки "дълбокия скептицизъм“, който официалните лица на САЩ изразиха публично относно китайския план, те се тревожат зад затворени врати, че пълното отхвърляне на предложението на Пекин ще докаже на уморените от конфликти и икономически увредени страни, че Вашингтон не се интересува от мирно споразумение, пише агенцията.

Ако САЩ отхвърлят споразумението, "Китай вероятно ще засили съобщенията, че САЩ се противопоставят на прекратяването на огъня, че САЩ се противопоставят на края на войната“, казва Бони Лин, сътрудник в Центъра за стратегически и Международни изследователи, които някога са служили в Пентагона. "Ще има много начини, по които Китай ще се опита да представи каквото и да идва от срещата Китай-Русия по начин, който се стреми да представи САЩ в негативна светлина“.

Дебатът относно китайската версия на мирния план подчертава само една от многото неудобни реалности, които бяха донесени от тридневното посещение на Си тази седмица в Москва, при което китайският лидер беше посрещнат топло от Путин. Двете страни се ангажираха да задълбочат още повече партньорството си, пише още агенцията.

Bloomberg посочва, че срещите между китайския президент Си Дзинпин и руския лидер Владимир Путин, които се състояха в Москва, са поставили Вашингтон в неудобно положение и са го принудили да мисли за "по-широк подход към тези държави". САЩ се опитват да държат Китай извън конфликта от началото на конфликта, но се случва точно обратното, пише Bloomberg. Китай успява да "намери възприемчива публика" за своите дипломатически усилия по света.

През февруари китайското външно министерство публикува позиция за политическо уреждане на кризата в Украйна. Тя включва 12 точки, включително призиви за прекратяване на огъня, зачитане на легитимните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отказ от налагане на едностранни санкции без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН. В публикувания документ Китай нарече преговорите "единственият начин за разрешаване на кризата в Украйна" и призова всички страни да подкрепят Москва и Киев в "придвижването един към друг", както и в бързото възобновяване на прекия диалог. В текста се подчертава, че международната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за възобновяване на преговорите.