Съединените американски щати и техните съюзници полагат усилия, включително чрез доставки на оръжия, така че до края на 2024 г. Украйна да може да преговаря с Русия при изгодни за нея условия. Това заяви Джонатан Файнър, първи заместник-помощник на президента на Съединените щати по националната сигурност, по време на реч на форума за сигурност в Аспен, предава РБК-Украйна.

"Бихме искали да видим украинците в края на следващата година в позиция, в която Русия ще трябва да вземе решение: да седне на масата за преговори при условия, приемливи за Украйна, или да се изправи срещу много по-силна Украйна“, заяви Файнер.

Според него Киев ще може да започне нова офанзива, тъй като ще разчита на по-мощна индустриална база на САЩ и Европа, което ще увеличи капацитета на нейния военно-промишлен комплекс, както и на самата Украйна.

Файнър също отбеляза, че САЩ работят върху развитието на украинската отбранителна индустрия.

Той каза, че тези въпроси са били обсъдени на конференция в Министерството на търговията на САЩ с участието на представители на индустрията и правителството от САЩ, Украйна и Европа.