Според американски служители, запознати с обсъжданията, Белият дом се очаква да обяви още във вторник, че ще изпрати на Украйна нов пакет оръжия на стойност 300 млн. долара, който ще включва няколко армейски тактически ракетни системи, пише американската редакция на Politico.

Според един от служителите пакетът ще включва определен брой противопехотни ракети, или APAM, по-стара версия на ATACMS с голям обсег на действие, която изминава 160 км и носи бойни глави, съдържащи стотици касетъчни бомби.

Траншът ще включва и допълнителни патрони за 155-милиметрови гаубици и управляема ракетна система за многократно изстрелване, според този служител и още един американски служител. САЩ за първи път изпратиха първата партида ATACMS със среден обсег на действие през септември.

Новината идва в момент, когато Конгресът се бави с приемането на допълнителното искане на президента Джо Байдън, което включва допълнително финансиране за войната в Украйна, както и помощ за Израел и Тайван. Пентагонът не е в състояние да изпрати допълнителни оръжия на Киев от декември насам, когато свършиха средствата за попълване на запасите му.

Според двама от служителите пакетът ще бъде на стойност 300 млн. долара. Войниците на фронтовата линия изпитват недостиг на боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана.

Пентагонът е успял да използва икономии от предишен договор с армията за оръжия за Украйна, е заявил служителят на Министерството на отбраната.

Въпреки че украинците ще приветстват новите оръжия, последният пакет е само временно решение.

"Това не е алтернативен път за допълване", е подчертал трети служител на Министерството на отбраната в петък за плана за използване на икономии от армията за Украйна.

Reuters съобщи по-рано, че САЩ готвят нов пакет военна помощ за Украйна, който може да достигне 400 млн. долара (727.75 милиона лева).