Разузнавателната агенция на Министерството на отбраната на САЩ (DIA) смята, че е малко вероятно мирните преговори между Москва и Киев да започнат тази година. Това се казва в статия, публикувана в сряда във вестник The Washington Post, цитираща американски секретни документи, попаднали в интернет.

"Преговорите за прекратяване на конфликта са малко вероятни през 2023 г. при всички разглеждани сценарии“, цитира изданието текста на документ, за който се твърди, че съдържа оценки на DIA. Те, както се посочва в материала, са изготвени, като се вземе предвид "задълбочен анализ от страна на Съединените щати на числеността на войските, оръжията и техниката от двете страни".

Според изданието специалистите на DIA очакват продължаване на военните действия през 2024 г. Според тях и двете страни "ще откажат да преговарят за край на конфликта" тази година.

Според вестника DIA счита за "най-вероятния сценарий" на развитието на събитията, че тази година нито една от страните няма да получи решаващо предимство. Според изданието Киев в този случай ще продължи да провежда мобилизация в страната.

Материалът съдържа коментар на американски служител. Той отбелязва, че решението за започване на преговори с руската страна, според американските власти, трябва да бъде взето от украинския президент Володимир Зеленски.