Съединените щати са в състояние на повишена готовност и се подготвят за евентуална атака от страна на Иран срещу израелски или американски активи в региона в отговор на израелския удар по иранското посолство в Сирия, е заявил американски служител в петък, предава Reuters.

"Определено сме в състояние на повишена бдителност", е посочил служителят в потвърждение на репортаж на CNN, в който се съобщаваше, че атака може да има през следващата седмица.

Обявените за "израелски военни самолети" бомбардираха посолството на Иран в Дамаск в понеделник (1 април) при удар, при който загина ирански военен командир и който отбеляза голяма ескалация във войната на Израел с регионалните му противници.

Ислямската революционна гвардия на Иран съобщи, че при удара са загинали седем ирански военни съветници, включително Мохамед Реза Захеди, старши командир в силите "Кудс", които са елитна чуждестранна шпионска и паравоенна структура.

Иран заяви, че си запазва правото "да предприеме решителен отговор".

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди заплахата от страна на Иран в телефонен разговор в четвъртък с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

"Оттогава нашите екипи са в редовен и непрекъснат контакт.

Съединените щати напълно подкрепят защитата на Израел срещу заплахите от Иран", е заявил високопоставен служител от администрацията на Байдън.