Американските власти са уверени в единството на Запада и здравината на отношенията между съюзниците. Това заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на редовен брифинг в сряда, когато беше попитана дали Вашингтон се притеснява, че енергийната криза може да доведе до политическа нестабилност и да повлияе негативно на отношенията между страните, предава ТАСС.

"През последните няколко месеца видяхте силата на Алианса. Голяма част от това се дължи на президента [на САЩ Джо Байдън]. Възнамеряваме да продължим да работим по това партньорство. Ще продължим да работим с нашите съюзници. <...> Оставаме много единни, продължаваме да демонстрираме това единство“, увери Жан-Пиер, като припомни и решението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО.

По думите на прессекретаря на Белия дом Руската федерация се е стремяла да "раздели Запада, да отслаби НАТО“, но в крайна сметка "се е получило точно обратното“. Според Жан-Пиер споразумението, постигнато от финансовите министри на Групата на седемте (Г-7) за налагане на таван на цените на руския петрол, е един пример за съюзническа координация. "Знаем, че предстои много работа. Ще продължим да търсим начини да увеличим [доставките] на газ за Европа и да разширим това към други източници на енергия“, добави тя.

Ембаргото, наложено от Европейския съюз и Съединените щати върху закупуването на руски петрол, доведе до рязко увеличение на цените, което позволи на Руската федерация да пренасочи големи количества суровини към други пазари, предимно Индия и Китай, и дори да увеличи приходите , макар и чрез продажба на по-малки количества нефт с отстъпка. ЕС и САЩ търпят загуби, включително ефекта на разпространение на инфлацията. На 2 септември финансовите министри от Г-7 обявиха намерението си да въведат таван на цените на руския петрол. За целта те искат да създадат "широка международна коалиция“ и да забранят предоставянето на каквито и да било услуги за морски транспорт на руски петрол, ако той се продава на цена, по-висока от лимита, договорен от широката коалиция, припомня руската агенция.