Базирано в Европа звено, отговарящо за предаването на оръжия за Украйна, е ускорило доставките за Киев с 30% спрямо периода от началото на военните действия на Русия миналата година, съобщава американското издание Defense One, като се позовава на говорител на 21-во командване за тилово обезпечение на театъра на американската армия.

"Определено се научихме как да бъдем по-ефективни с нашия транспорт“, призна говорителят, като допълни, че успехите се дължат на придобития опит, докладите за последващи действия и подобрената способност за прогнозиране на операциите.

От редакцията отбелязват, че армията на САЩ наново се учи на техники от епохата на Студената война за бързо придвижване на войници и техника през 3000 морски мили, които разделят военните на Вашингтон от европейските им съюзници.

САЩ за първи път започнаха да подобряват уменията, необходими за ускоряване на трансфера войски и оръжия през Атлантическия океан през 2019 г., когато стартираха годишното учение DEFENDER-Europe. Учението е своеобразно ехо от маневрите REFORGER, които подготвиха силите на НАТО да отблъснат съветската инвазия в Западна Германия.

Усилията на САЩ да помогнат на Украйна започнаха сравнително скромно. През декември 2021 г. САЩ разрешиха 200 милиона долара помощ за Украйна на фона на опасения, че Русия ще нахлуе в страната.

Звено с малко персонал, наречено DEAG, бе избрано да помогне за инвентаризация на оборудването, когато то достига до Украйна. Групата помагаше на Украйна и да обнови своите курсове за военно образование.

"Моите момчета изтегляха оборудване, докато всъщност не трябваше да си тръгнем“, заяви полковникът от американската армия Андрю Кларк, командир на звеното, което наблюдава DEAG, пред Defense One.

Оттогава потокът от оръжия към Украйна се увеличи експоненциално. Към 21 май САЩ са изпратили или са обещали да изпратят оборудване и оръжия на стойност 38 милиарда долара в Украйна, голяма част от които са от запасите на американската армия.

Сред многото обемисти пакети, доставени или идващи в Украйна, са два милиона 155-милиметрови артилерийски снаряда; и 2000 Humvee, тежащи около 3,5 тона. Обещани са и общо 749 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, като през есента в Украйна ще пристигнат 31 танка Abrams.

Този поток от оръжия помогна за попълването на запасите от боеприпаси на Украйна и даде нови способности за нанасяне на удари дълбоко в окупираната от Русия територия.

Армията на САЩ също увеличи присъствието си в Европа с 20 000 войници, с което общият брой на американските военнослужещи на континента достигна 100 000.

Армията от време на време се натъква на препятствия, докато набира скорост, за да се изправи отново срещу Русия, нетърпелива да си върне поне част от границите на стария Съветски съюз.

На фона на шума от евентуална руска инвазия, в началото на 2022 г. армейските логистици се състезаваха денонощно, за да екипират цял боен екип на армейска бригада, пристигащ от САЩ. Те постигнаха целта си два пъти по-бързо от очакваното, спечелвайки аплодисменти от началника на щаба на армията.

Разследване на главния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ също отбеляза скоростта, но установи, че около 10% от оборудването, издадено от предварително разположени запаси, не е на ниво.

Сред проблемите беше невъзможността да се движат превозни средства по тренировъчни писти, както се изисква в техните инструкции за поддръжка, тъй като такива така и не са били построени.

"Когато Студената война приключи, идеята, че ще трябва бързо да изтеглите оборудването от складовете в Европа, просто не изглеждаше много вероятна“, коментира Марк Ф. Кансиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания.