Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на военните да свалят "обект на голяма надморска височина“ близо до Аляска в петък, отбелязвайки втория път за по-малко от седмица, когато изтребители са изпратени да свалят летателен апарат, навлязъл във въздушното пространство на САЩ, пише американската редакция на Politico.

Представители на Белия дом и Пентагона подчертаха, че все още нямат положителна идентификация на обекта или страната му на произход и няма да потвърдят, че инцидентът от петък е балон за наблюдение, произведен в Китай, като този, който беше ударен край бреговете на Южна Каролина.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви в петък, че обектът е летял на 12 километра "и е представлявал някаква заплаха за безопасността на гражданските полети“. Президентът Джо Байдън, следвайки препоръката на Пентагона, е наредил обектът да бъде свален.

Кърби поясни, че обектът е много по-малък от китайския шпионски балон - приблизително с "размера на малка кола" за разлика от китайския балон с размер "два или три автобуса".

Обектът е забелязан в четвъртък вечерта и президентът е бил информиран малко след това. Според високопоставен военен служител военните са засекли обекта с помощта на наземен радар и изтребители F-35, за да го наблюдават.

В петък Северното командване на САЩ вдигна два изтребителя F-22, за да прехванат обекта над североизточната част на Аляска, близо до Канада. Той е свален около 13:45 часа източна часова зона. Полагат се усилия за извличане на отломките от мястото, където са паднали върху замръзнала област от американските териториални води.

Един високопоставен служител на администрацията, който също поиска да остане анонимен, заяви, че след като военните намерят каквото и да е останало от обекта, може да е възможна по-добра идентификация: "Те трябва да го видят отблизо, толкова е малък. Ще получим повече яснота“.

Нито Кърби, нито Райдър се наемат да гадаят какъв е бил обектът или кой го е изстрелял. "Нямаме никаква информация, която да потвърди заявената цел за този обект“, посочи Кърби.