Документ с гриф "стрго секретно“ от поредицата изтекли в интернет материали на Пентагона показва, че разузнавателните агенции на САЩ е шпионирала Министерството на отбраната на ФРГ, съобщават националният ежедневник Die Zeit и политическото списание ARD Kontraste.

"Германското министерство на отбраната отхвърля засиленото сътрудничество с Китайската народна република, докато Китай не стане по-прозрачен“, се казва в немския превод на английското заглавие на кратък доклад, който най-вероятно идва от американските тайни служби. След като са прегледали документа, двете германски медии го определят като автентичен, но предупреждават, че само правителствените агенции на САЩ са в състояние да дадат окончателно потвърждение за произхода му. Искане до координатора на американското разузнаване първоначално за коментар по темата "остана без отговор“, отбелязват медиите.

Според информацията на Die Zeit и ARD Contrasts "предполагаемият скандал със шпионаж вече занимава германските органи за сигурност“. Припомня се обаче, че това не е първият по рода си случай, в който САЩ шпионират съюзническата си държава. През 2013 г. в центъра на медийното внимание бе "Аферата с АНС“, при която стана ясно, че американските служби са подслушвали редица политици и институции във ФРГ.

Шпионажът може да е извършен чрез прихванат имейл или чрез хакване на ИТ системите на Министерството на отбраната. В доклада си агентите на американските тайни служби съобщават за среща на 20 февруари в Берлин: "Представители на Федералното министерство на отбраната обсъждат... с делегация на китайските въоръжени сили“. Датата бе потвърдена в правителствените среди, подчертават медиите. Срещата е проведена в рамките на обичайната военна дипломация и в координация с други ведомства на федералното правителство.