Белият Дом изрази "разочарованието си“ от, както го нарече, "късогледото решение“ на ОПЕК и нейните съюзници да намалят производството на петрол с 2 милиона барела на ден, ход, който може да доведе до повишаване на цените на горивото в САЩ преди междинните избори през ноември, пише The Hill.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и висшият икономически съветник Брайън Дийс излязоха с изявление, в което оспориха решението, цитирайки продължаващите опасения относно въздействието на руската инвазия в Украйна.

"Във време, когато поддържането на глобалното снабдяване с енергия е от първостепенно значение, това решение ще има най-негативно въздействие върху страните с по-ниски и средни доходи, които вече се разтърсват от високите цени на енергията“, poso`iha Съливан и Дийз в съвместно изявление , добавяйки, че президентът Байдън е "разочарован“ от решението.

Министерството на енергетиката ще освободи 10 милиона барела от Стратегическия петролен резерв следващия месец, съобщиха още от Белия дом, а Байдън ще може да разпорежда освобождаването на петрол от Стратегическия петролен резерв "според случая, за да защити американските потребители и да насърчи енергийната сигурност“.

"Президентът също така призовава американските енергийни компании да продължат да намаляват цените на горивото, като затворят исторически голямата разлика между цените на едро и дребно на газа – така че американските потребители да плащат по-малко в бензиностанциите“, отбелязват още Съливан и Дийз.

Белият дом също използва съобщението, за да подчертае значението на прехода от зависимостта от изкопаеми горива, което беше ключова част от дневния ред на администрацията на Байдън.

Обявеното намаление от ОПЕК+, което включва 13-те държави от ОПЕК и 11 не-членки, включително Русия, е приблизително еквивалентно на 2 процента от световните доставки.

Този ход беше взет срещу изразеното желание на Байдън и Белия дом да накарат коалицията да избегне съкращаване на производството. През юли Байдън посети Саудитска Арабия, за да призове пряко нейните лидери да увеличат производството на петрол, въпреки честите критики от страна на администрацията му към спазването на правата на човека в кралството. След срещата Саудитска Арабия обяви увеличение на производството, но значително по-малко от исканото от САЩ.

Байдън е наредил на своя министър на енергетиката да потърси начини за увеличаване на вътрешното производство в "незабавен план“.

Междувременно в изявлението се посочва, че администрацията на Байдън ще започне разговори с Конгреса "за допълнителни инструменти и правомощия за намаляване на контрола на ОПЕК върху цените на енергията“. Не е ясно какви биха могли да бъдат тези мерки.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза пред репортери на борда на Air Force One, че ходът за намаляване на добива на петрол е "грешка“ и обвини ОПЕК+, че е "в съгласие с Русия“.

Но Саудитска Арабия отхвърли критиките, че играе на страната на Русия, която е част от групата ОПЕК+, за да повиши цените и посочи, че Западът често е воден от "арогантността на богатството“, когато критикува групата.

По-рано през деня говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че САЩ трябва да станат по-малко зависими от ОПЕК+ и чуждестранните производители на петрол.

Не е ясно какъв незабавен ефект ще има намаляването на производството върху цените на горивата, но всеки скок в разходите толкова близо до междинните избори може да бъде проблематичен за Байдън и демократите, пише The Hill. През последните седмици президентът и неговият екип изтъкваха постоянния спад на цените на бензина от летните върхове от над 5 долара за галон, но цените отново започнаха да се покачват през последните седмици.