Американски командно-комуникационен самолет E-6B Mercury, предназначен да осигурява връзка със стратегическите подводници на САЩ в случай на ядрен конфликт, е прехвърлен в Исландия. Това съобщи Европейското командване на въоръжените сили на САЩ EUCOM (Европейско командване на САЩ).

"E-6B Mercury, причислен към първото въздушно крило на Стратегическото командване на Съединените щати, наскоро пристигна в Исландия по време на операции в зоната на отговорност на Европейското командване. <...> Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и неговите подразделения редовно провеждат арктически учения съвместно с американските съюзници и партньори, усъвършенствайки уменията за бързо разгръщане на големи боеспособни сили“, се казва в съобщение на страницата на командването в социалната мрежа Fasebook.

Самолетът E6-B Mercury е предназначен да изпълнява функциите на въздушен команден пункт на Стратегическото командване на САЩ, както и на релеен самолет, осигуряващ комуникация с подводници на американските ВМС, оборудвани с ядрени ракети. 16-те самолета E-6B Mercury са разработени на база корпуса на търговския пътнически самолет Boeing 707. Пуснати са в експлоатация за ВМС на САЩ между 1989 и 1992 г.

Идеята за създаване на въздушни командни пунктове за висшето политическо и военно ръководство на САЩ се появява през 60-те години на миналия век поради опасения, че СССР, в случай на ядрен конфликт, ще се опита преди всичко да унищожи наземните центрове за управление. В тази връзка американските военни разработват начини за издаване на команди за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети от самолети, които биха били извън обсега на съветските ракети. Най-известните модели на такива специализирани самолети са американският E-4B на базата на Boeing-747 и руският "Ил-80“, разработен на базата на пътническия "Ил-86“.