Администрацията на американския президент Джо Байдън е призовала Израел да не отговаря на скорошните атаки от йеменските бунтовници, включително няколко нападения с ракети и дронове, съобщи Wall Street Journal.

Докладът цитира неназовани служители от САЩ и други правителства, които заявяват, че Вашингтон е загрижен, че израелският отговор може да разпали по-широк конфликт в регион, който вече е на ръба на фона на войната Израел-ХАМАС.

По-скоро Вашингтон иска Израел да позволи на американските военни да отговорят на хусите, които също атакуваха кораби в Червено море.

В същото време САЩ също очевидно не са склонни да ударят подкрепяните от Иран хуси.

Бунтовническата група е изстреляла няколко балистични ракети и дронове по Ейлат от началото на войната между Израел и ХАМАС през октомври, всички от които са били прихванати или не са уцелили целите си. Последната атака е в сряда 6 декември, когато Израел свали балистична ракета над Червено море.

По-рано The Jerusalem Post съобщи, че Саудитска Арабия е поискала от Съединените щати да проявят сдържаност в отговор на атаките на йеменските бунтовници. Изданието отбелязва, че Рияд се стреми да овладее разпространението на последиците от войната между ХАМАС и Израел.

Бунтовниците в Йемен отвлякоха и кораб, на борда на който има двама българи. Обединеното кралство изпрати един от най-страховитите си военни кораби в Персийския залив, за да предотврати нарастващите заплахи за корабоплаването от страна на Иран и подкрепяните от него групировки.