Съединените щати са предложили на Гърция да изпрати системи за противовъздушна отбрана С-300 и Тор-М1 в Украйна в замяна на подобни натовски системи, а Атина гледа благосклонно на тази идея. Това съобщи в сряда гръцкият портал Pentapostagma.gr.

Според информацията на изданието, по-специално Вашингтон наскоро е предложил на Гърция да замени руските системи за противовъздушна отбрана С-300 и Тор-М1 със системи на НАТО. Съобщава се, че Атина "вече е приела предложението на САЩ, стартирайки процес на радикални промени в структурата на противовъздушната отбрана" на гръцките въоръжени сили, която "придобива решаващо значение пред лицето на заплахите от Турция и активното използване на безпилотни летателни апарати в провокации срещу Гърция“, се казва в съобщението.

Порталът отбелязва, че военните операции в Украйна допринасят за "пълното освобождаване“ на гръцките въоръжени сили от оръжейните системи руско производство, "защото става съвсем ясно, че разривът между Москва и НАТО няма скоро да създаде условия за тяхното техническо обслужване и поддържа". В този контекст се разглежда наскоро полученото в Атина предложение от Вашингтон за замяна на всички руски оръжейни системи на въоръжение в гръцките въоръжени сили с такива на НАТО. Предложението се отнася преди всичко за противовъздушни системи, като С-300 и ракети Тор-М1. Други системи, като зенитните оръдия Оса-К, вече са остарели, докато програмата за обмен на 40 БМП-1, които Гърция има за германските БМП Marder, може да бъде разширена, отбелязва изданието.

Американското предложение се отнася до финансиране чрез инструменти, които вече са на разположение на Пентагона, като например Foreign Military Funding, и трябва да доведе до директни контакти между въоръжените сили на двете страни по този въпрос, съобщава порталът.