В началото на войната САЩ са предавали на украинските власти информация за приближаването на руски крилати ракети, съобщава Defence News, позовавайки се на командващия ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекър.

Според Хекър Вашингтон е предупреждавал Киев за приближаващите крилати ракети, след което в Украйна е била активирана тревога за въздушно нападение. Впоследствие американците са започнали да информират украинските си колеги за местоположението на руската техника.

"Ние не казахме: "Ето целта, атакувайте я“. Ние просто им дадохме информация. Дадохме им възможност да решат дали искат да атакуват (целта)“, каза Хекър. По думите на генерала, украинците сами са избрали мястото и времето на контранастъплението.

По-рано вестник The New York Times съобщи, че администрацията на президента на Украйна Володимир Зеленски многократно е обсъждал планирането на контранастъпление с Белия дом, а украинското военно ръководство е имало редовни срещи с американски колеги за военна и разузнавателна помощ.

Преди няколко седмици руският посланик в САЩ Анатолий Антонов обвини Вашингтон в пряко  участие в конфликта в Украйна. По думите му доставките на оръжия за Киев се увеличават открито, украинците се обучават да използват техника на НАТО, а Киев се снабдява с разузнавателна информация и заедно се планират операции срещу руските въоръжени сили.